U trendu

Ministarstvo SAD podiglo tri optužnice za zločin iz mržnje

VAŠINGTON – Ministarstvo pravde SAD je podiglo savezne optužnice za zločine iz mržnje, povodom smrti Ahmauda Orberija, a optuženi su otac i sin, koji su naoružani progonili i usmrtili Afroamerikanca (25) nakon što su ga primetili kako trči u njihovom naselju u državi Džordžiji.

Od dolaska Džoa Bajdena na mesto predsednika SAD, ovo je najznačajniji slučaj po pitanju poštovanja ljudskih prava i dolazi nakon što su federalne vlasti hitno otvorile istrage protiv problematičnih policijskih odeljenja, ocenjuje AP.

Optuženi su Trevis Mekmajkl i njegov otac Gregori, kao i još jedna osoba – Vilijam Roudi Brajan, uz jednu tačku mešanja u civilna prava i pokušaj kidnapovanja.

Mekmajkl je takođe optužen za korišćenje, nošenje i mahanje oružjem tokom nasilja.

Optužnica tereti da Mekmajkle da su se „naoružali, ušli u vozilo i jurili Orberija gradskim ulicama i naseljem dok su vikali na njega, koristeći kamion da mu prepreči put, uz pretnje.

Dodaje se da je Brajan ušao u kamion i jurio Orberija, koristeći vozilo da mu blokira put.

Orberi (25) je ubijen 23. februara 2020. godine, sa tri hica iz blizine, nakon što su ga Mekmajklovi jurili dok je bežao.

Žrtva je bila mrtva više od dva meseca kada se pojavio video snimak na internetu, što je izazvalo gnev javnosti.

Istražni biro Džordžije je preuzeo slučaj već sledećeg dana i uhapsio Trevisa Mekmajkla, koji je pucao, njegovog oca i Brajana, suseda koji se priključio poteri i snimio video.

Njih trojica su u zatvori, a pred sudijom će se pojaviti u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.