U trendu

Ministrastvo spoljnih poslova Kine: SAD svode demokratiju na orudje i oružje

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je povodom nedavno održanog Samita za demokratiju, na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena, da SAD „svode demokratiju na orudje i oružje za svoju hegemoniju“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Portparol kineskog ministarstva je u saopštenju naveo da su „u pokušaju da povuku ideološke linije kao domaćini samita, SAD nastojale da osujete demokratiju pod izgovorom demokratije, podstaknu podele i konfrontaciju i skrenu pažnju sa svojih unutrašnjih problema“.

Na virtuelnom Samitu za demokratiju 9. i 10. decembra, na Bajdenov poziv, učestvovalo je više od 100 zemalja, a medju pozvanima nije bilo Kine ni Rusije.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ocenio je da su „SAD pokušale da očuvaju svoju hegemoniju nad svetom i potkopaju medjunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u jezgru i medjunarodni poredak zasnovan na medjunarodnom pravu“, prenosi CMG.

Taj potez SAD, dodaje se u saopštenju, „u suprotnosti je sa trendom vremena i naišao je na široko protivljenje medjunarodne zajednice“.

U saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova povodom američkog Samita za demokratiju iznosi se i niz kritika na račun američkog izbornog sistema i ocenjuje da SAD nisu „svetionik demokratije“ i da je „demokratija američkog stila odstupila od suštine demokratije“. //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar