U trendu

Ministri EU u ponedeljak o novim sankcijama i odnosima s RUS

BRISEL – Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije u ponedeljak će razgovarati o novim merama protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, ali i o budućim odnosima sa Moskvom.

Kako je novinarima rekao zvaničnik EU na brifingu u Briselu, tog dana neće biti doneta odluka o novim sankcijama Moskvi, ali će Unija raditi na tome i odluka se očekuje uskoro.

Šefovi EU diplomatija će razgovarati i o tome kako produžiti podršku Ukrajini i kako da se radi na problemu globalnih posledica konflikta.

Države članice treba da donesu odluku da počnu operaciju vojne pomoći.

Prema rečima istog zvaničnika EU, vreme za pregovore još nije došlo a razlog tome je što „Ukrajina pobeđuje na terenu“ i „Ukrajinci su ti koji treba da kažu kada treba preći na pregovore“.

To je i stav grupe G7 koja se sastala pre desetak dana.

Isti izvor dodaje da će sigurno biti pregovora i prekida vatre zato što se svi konflikti tako završavaju, ali je naveo da se „u zapadnom svetu svi slažu da je do Ukrajinaca da kažu kada će doći taj trenutak i da onda mogu da vide kako da pomognu“.

Kada je reč o budućim odnosima sa Rusijom, ističce evropski zvaničnik, veoma ih je teško predvideti, „zato što nije jasno kako će rat završiti“.

Ove nedelje je češki ministar za spoljne poslove Jan Lipavski, iz zemlje predsedavajuće Saveta EU do kraja ove godine, izjavio za „Politiko“ da se nada da će EU usvojiti dokument o budućim odnosima s Rusijom.

Jedna od tema biće i Belorusija, a liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska izneće svoj pogled na situaciju u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.