U trendu

Ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali o Siriji

Ministar odbrane SAD Eš Karter pozvao je danas telefonom ruskog kolegu Sergeja Šojgua, što je prvi korak ka direktnim razgovorima vojnih zvaničnika o Siriji koje je predložila Rusija.

Pedesetominutni razgovor io je prvi put da ministri odbrane SAD i Rusije razgovaraju posle više od godinu dana pošto su zategnuti odnosi dve zemlje zbog ruske podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i aneksije Krima.

Portparol Pentagona Piter Kuk je rekao da su Karter i Šojgu imali konstruktivan razgovor o potrebi smanjenja tenzija oko jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji za koje Moskva navodi da ima za cilj suočavanje s Islamskom državom.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov u saopštenju je naveo da je „tok razgovora pokazao da su mišljenja dve strane po većini razmatranih pitanja bliska ili da se poklapaju“.

On je dodao da su se ministri dogovorili nastave konsultacije.

Državni sekretar SAD Džon Keri ranije danas je rekao da predsednik Barak Obama veruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom „važan sledeći korak“ u nastojanja SAD i saveznika da reše krizu u Siriji dok pokušavaju da razumeju i ulogu Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ove nedelje izneo takav predlog Keriju u telefonskom razgovoru.

Keri je rekao da mu je Lavrov kazao da je Rusija zainteresovana jedino za suočavanje s pretnjama od Islamske države u Siriji. Državni sekretar SAD je, međutim, naglasio da nije jasno da li se takav stav može promeniti i da Rusija počne da brani Asada čiju smenu žele SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.