U trendu

Ministri unutrašnjih poslova EU danas o migraciji iz AVG

BRISEL – Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije usvojiće danas na hitnom sastanku u Briselu saopštenje u kojem poručuju da su odlučni da deluju na sprečavanju nekontrolisane migracije iz Avganistana, javlja Rojters pozivajući se na nacrt dokumenta u koji je imao uvid.

Agencija navodi da vlade zemalja članica EU žele da izbegnu ponavljanje haotičnog priliva migranata iz 2015. godine, na koji nisu bile spremne i koji je izazvao podele u bloku, kao i porast podrške krajnje desnim političkim partijama.

„Na osnovu lekcija koje smo naučili, odlučni smo da zajednički delujemo pripremom koordiniranog i odgovarajućeg odgovora kako bismo sprečili ponovni masovni nekontrolisani priliv migranata, s kakvim smo se suočili u prošlosti“, stoji u dokumentu.

U nacrtu saopštenja nije navedeno koje bi mere bile preduzete.

Evropska unija je prošle nedelje najavila da će uputiti više pomoći Avganistanu i susednim državama, a kako se vidi iz dokumenta, ministri unutrašnjih poslova će ponoviti to obećanje.

U nacrtu saopštenja se kaže i da će se ministri obavezati i da zaustave nove bezbednosne pretnje iz Avganistana za građane zemalja članica EU, kao i da će obezbediti odgovarajuće bezbednosne provere za evakuisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.