U trendu

Minsk: Pretnja bombom stigla iz Ć vajcarske; Bern demantuje

MINSK – Beloruski predsednik Aleksandar LukaĆĄenko izjavio je danas da je pretnja o bombi na letu Rajanera primljena iz Ć vajcarske, dok ĆĄvajcarska vlada poručuje da nije upoznata ni sa kakvom takvom pretnjom.

“Poruka da se na letu tog aviona nalazi bomba je doơla iz Ơvajcarske”, rekao je Lukaơenko u parlamentu na sastanku sa poslanicima, članovima ustavne komisije i vladinih agencija, prenosi ruska agencija Tas s.

Ơvajcarske vlasti su odmah reagovale, navodeći da ơvajcarska vlada nije upoznata ni sa kakvom pretnjom bombom, zbog koje je, kako je rekao beloruski predsednik, putnički avion Rajanera morao da sleti u njegovu zemlju, nakon čega je doơlo do hapơenja jednog putnika, 26-godiơnjeg novinara disidenta.

“Ơvajcarske vlasti nemaju saznanja o pretnji bombom na letu Rajanera iz Atine za Viljnus. Zato nije bilo saopơtenja ơvajcarskih vlasti upućenog beloruskim vlastima o ovom pitanju”, navodi se u saopơtenju ơvajcarskog ministarstva spoljnih poslova.

Putnicki avion Rajanera koji je 23. maja leteo za Viljnus iz Atine je hitno sleteo na međunarodni aerodrom u Minsku, nakon dojave da se u njemu nalazi eksplozivna naprava.

Beloruski lovac MiG-29 je podignut kako bi otpratio avion Rajanera na aerodrom u Minsku. Nakon sletanja, stručnjaci su pretraĆŸili avion, ali nisu pronaĆĄli bombu.

Beloruski istraĆŸni komitet je pokrenuo krivični postupak zbog laĆŸne pretnje bombom.

Zvanični Minsk je kasnije saopơtio da je među putnicima aviona bio i Roman Protaơevič, suosnivač Telegramovog kanala Neksta, koji je u Belorusiji zabranjen kao esktrimistički. Snage reda su privele Protaơeviča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.