U trendu

Mir i stabilnost nemaju cenu, da guramo napred, ne u proslost

ANKARA – Mir i stabilnost nemaju cenu i važno je da „guramo“ naše zemlje napred, a ne u prošlost, poručio je danas u Ankari predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da saradnja Srbije i Turske raste u svim oblastima, te da je uveren da će se ta dobra saradnja samo nastaviti i produbiti.

Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa turskim predsednikom, izrazio uverenje i da će u narednim mesecima imati priliku da Redžepa Tajipa Erdogan ugosti u Srbiji, u bilateralno, a možda i trilateralnoj poseti.

Vučić je preneo da su razgovarali o svim temama, bilateralnoj saradnji u brojnim međunarodnim organizacijama, o svim regionalnim pitanjima.

„Pokušali smo da u svakoj od tema, pronađemo najmanji zajednički imenitelj. Suština je, kao što je rekao i Erdogan, da mir i stabilnost nemaju cenu i zato je važno da to sačuvamo, da se ponašamo odgovnorno i ozbiljno, da razumemo sve okolnosti u kojima živimo i da guramo naše zemlje napred, a ne u prošlost“, poručio je Vučić.

Važno je da prošlost znamo, da iz nje izvlačimo pouke, da je proučavamo, ali da svojim rukama gradimo drgačiju i bolju budućnost, naglasio je predsednik Srbije.

On je preneo da je za Srbiju važna ekonomska saradnja sa Truskom, koja konstantno raste.

Izneo je podatak da će u 2021. godini biti zabeležen rast od čak 35 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Vučić je rekao i da je srednjoroči cilj – 5 milijardi evra trgovinske razmene, što je dobro za ekonomije Srbije i Turske.

Dodao je da u Srbiji posluje 110 turskih kompanija, koje su dobrodošle i važne, pre svega zbog toga što mnoge od njih posluju u malim mestima, poput Lebana, Krupnja, koja su time „podignuta“.

Vučić je rekao i da je za Srbiju važno da zajedno sa Turskom radi na povezivanju regiona, te ponovio da je gotovo 80 odsto mosta na Savi završeno, što je deo autoputa koji treba da spoji Beograd i Sarajevo, odnosno Beograd i Banjaluku. Taj put radi turska kompanija.

„Verujem da ću uskoro moći da dočekam Erdogana, da mu pokažem koliko smo stvari uspeli da uradimo, da povezujemo dve zemlje. To je važna poruka“, rekao je Vučić.

Podsetio je da se radi i na drugim, važnim projektima, poput izgradnje puta Novi Pazar – Tutin, u dužini od 22 kilometara, važnog za tu oblast, i izrazio uverenje da će su budućnosti realizovati i drugi projekti.

Podsetio je i da su Srbija i Turska povezane gasovodom, preko Bugarske.

„Imaćemo još neke ideje, da zamolimo domaćine kako da dalje poboljšamo umreženost i mogućnost priključenja na različite energetske izvore“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je konstatovao da raste saradnja dve zemlje u svim oblastima, kao i da su sporazumi u oblasti obrazovanja, turizma, kulture veoma važni.

Vučić je preneo i da je Erdogan govorio o tome da će Er Srbija leteti iz Kraljeva i Niša za Istanbul,

„Hvala turskim domaćinima što su otvorili let ka Ankari. U prvih godinu dana imaće gubitke, ali sam uveren u profit nakon toga, budući da danas ne možete da nađete mesto na letu između Beograda i Istanbula“, rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve građane Ankare da posete Beograd, ali i građane Srbije da, pored Istanbula, posete i glavni grad Turske, koji je, kaže, jedan od najmodernijih, a čijem je razvoju doprineo upravo predsednik Turske.

Pozvao je građane Srbe i da odu na tursku obalu, ali i Turke da dođu ne samo u Beograd, već da posete i Niš, Kopaonik, Zlatibor, Staru planinu, svakako i Novi Sad koji je ove godine Evropska prestonice kulture.

„Mnogo smo više pričali o politici nego što to možemo ovde da vam prenesmo. Po mnogim pitanjima smo se itekako dobro razumeli i verujem da ćemo nastaviti dobru saradnju. Očekujem uskoro predsednika Erdogana u Srbiji“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.