U trendu

Mirović na obeležavanju 25. godišnjice Regionalne saradnje DKTM

ARAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je, na 25. Skupštini Regionalne saradnje Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT) u Aradu, istakao da je ona utemeljena na udruživanju članica i mogućnosti za njihovu saradnju u privredi, nauci, obrazovanju, kulturi, umetnosti, sportu i drugim oblastima društvenog života.

Prema Mirovićevim rečima, brojnost različitih etničkih zajednica koje žive u svim članicama Evroregije DKMT jeste prednost i vrednost i jedan od najčvršćih mostova međusobne saradnje, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

„Osnovna potvrda ispravnosti početne ideje o prekograničnoj saradnji i povezivanju u okviru Evroregije, jesu desetine zajedničkih projekata u različitim oblastima koji su u realizovani, a to važi i za projekte čija nam realizacija, uprkos svim izazovima, tek predstoji“, naglasio je Mirović.

Kako je naveo, pandemija virusa kovid-19 otežala je i funkcionisanje Evroregije DKMT, ali je istovremeno pokazala da je baš u takvim uslovima dobrosusedska saradnja više nego dragocena, što su u protekle dve godine potvrdila i brojna zajednička iskustva.

„Imamo znanje, iskustvo, resurse da završimo započete projekte i nastavimo sa realizacijom novih na dobrobit svih država članica DKMT-a“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na sednici Skupštine DKMT sumirana je i aktivnost ove organizacije u privlačenju finansijskih sredstava iz evropskih fondova za projekte prekogranične saradnje od 2014. do 2020. godine i predstavljeni su novi projekti u oblastima od zajedničkog interesa za naredni sedmogodišnji period.

Regionalna saradnja Dunav-Kriš-Moriš-Tisa osnovana je 21. novembra 1997. godine u Segedinu sa ciljem podržavanja i podsticanja saradnje lokalnih samouprava, privrednika, i građana u svim oblastima koje mogu pomoći u demokratizaciji, integraciju, društveni i privredni razvoj.

Čine je članice iz Mađarske (županije Bač-Kiškun i Čongrad), Rumunije (županije Timiš, Arad i Karaš-Severin) i AP Vojvodina iz naše zemlje.

Županija Arad preuzela je od AP Vojvodine ulogu predsedavajućeg Skupštine Regionalne saradnje DKMT.

Skupu je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar