U trendu

Mirovna misija UN na Haitiju se završava u oktobru

Savet bezbednosti UN planira da okonča mirovnu misiju na Haitiju do sredine oktobra nakon više od 20 godina, što je priznanje da je ta zemlja dostigla „veliku prekretnicu“ u stabilizaciji posle nedavnih izbora.

Savet bezbednosti će danas glasati o nacrtu rezolucije koja bi produžila mandat misiji za još šest meseci tokom kojih će 2.370 članova vojne misije postepeno napuštati zemlju.

Rezolucijom je predvidjeno stvaranje nove misije od 1.275 policajaca koji će nastaviti da obučavaju haićansku policiju. Ta misija će postati operativna kada sadašnjoj misiji, 15. oktobra, istekne mandat i pomagaće vladi Haitija u jačanju sudstva.

U nacrtu rezolucije se konstatuje da je u Haitiju ponovo uspostavljen ustavni poredak nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora, ali takodje navodi potreba da se pojača medjunarodna podrška jačanju, profesionalizaciji i reformi policije i kao i suočavanju zemlje sa humanitarnim izazovima.

Haiti je prošlog oktobra teško pogodjen uraganom Metju, pa se u nacrtu rezolucije navodi je ta zemlja „izuzetno ranjiva na prirodne katastrofe“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.