U trendu

Mišel: Čestitam na dogovoru koji je postignut u Gruziji

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je juče da je posredovao u postizanju sporazuma o okončanju političke krize u Gruziji i čestitao političkim liderima koji su postigli dogovor.

Pristalice gruzijske opozicije protestovale su proteklih nedelja zahtevajući puštanje na slobodu opozicionog lidera Nike Melia i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je u februaru policija pritvorila Meliju, predsedavajućeg Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) nakon upada u prostorije stranke i sukoba sa pristalicama.

Melija je optužen da je podsticao na nasilje tokom uličnih protesta u junu 2019. godine, što je on odbacio kao politički motivisanu optužbu.

Slučaj Melije je podstakao tadašnjeg premijera Giorgija Gakariju da podnese ostavku i upozori da bi zatvaranje opozicionog političara moglo dodatno da produbi političke sukobe u Gruziji.

Gruzijska opozicija osporava pobedu stranke Gruzijski san -Demokratska Gruzija na parlamentarnim izborima prošlog oktobra i zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.