U trendu

Mišel: EU će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu

BUKUREŠT – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećao je danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, dodajući da će lideri EU „masovno povećati proizvodnju municije za slanje u ratom razorenu zemlju“.

Mišel se sastao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom u palati Kotroćeni u Bukureštu, gde su dvojica lidera razgovarala o podršci EU Ukrajini, bezbednosnim pitanjima u susednoj Moldaviji i nastojanjima Rumunije da se pridruži Šengenskoj zoni, preneo je AP.

„Ponovo pojačavamo našu vojnu podršku, a prošle nedelje smo se dogovorili da hitno isporučimo milion komada municije Ukrajini“, rekao je Mišel na konferenciji za novinare.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU odobrili su prošle nedelje plan za ubrzanu proceduru kupovine za direktne pregovore sa industrijskim dobavljačima municije u Evropi i planiraju da u narednih 12 meseci pošalju milion metaka u Ukrajinu.

Međutim, ne žele sve članice EU da učestvuju u nabavci municije u Ukrajinu.

Predsednik Johanis je rekao da „ovo nije vreme za oklevanje u održavanju jedinstva i solidarnosti sa Ukrajinom dok se rat nastavlja“, dodajući da „podrška mora da se održava i jača na svim nivoima“.

Dvojica lidera su takođe razgovarali o situaciji u Moldaviji, kandidatu za članstvo u EU, koja se suočila sa dugotrajnom krizom otkako je Moskva pokrenula rat u susednoj Ukrajini.

Mišel je rekao da su Rusija i njeni saveznici pojačali napore da destabilizuju Moldaviju „sprovođenjem sajber-napada, organizovanjem protesta i drugim subverzivnim aktivnostima“.

Mišel će sutra otputovati u Moldaviju gde će se u glavnom gradu Kišinjevu sastati sa predsednicom Moldavije Majom Sandu i premijerom Dorinom Rećeanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar