Mišel pozvao lidere EU na samit, glavna tema isporuka municije Ukrajini

BRISEL – Predsednik Saveta EU Šarl Mišel poslao je pismo liderima država članica Unije, koje poziva na samit zakazan za danas i sutra u Briselu.

MIšel u pismo izveštava lidere EU da će glavna tema razgovora danas biti Ukrajina.

Samit počinje za radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guteresom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima, a zatim će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridruži liderima putem video konferencije.

Mišel kaže da će EU, kao i uvek, ponovo potvrditi “nepokolebljivu posvećenost pomoći Ukrajini”, što uključuje nastavak rada za korišćenje zamrznute ruske imovine.

“Ono što je najvažnije, od našeg poslednjeg sastanka u februaru, radimo na hitnom povećanju proizvodnje i isporuke municije u Ukrajinu. Naš cilj je da Ukrajini obezbedimo milion komada municije u narednih 12 meseci i da obezbedimo adekvatno finansiranje. U tom cilju, moraćemo da preduzmemo mere za jačanje proizvodnih kapaciteta evropske odbrambene industrije”, naveo je Mišel.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU su 20. marta u Briselu odobrili plan za isporuku Ukrajini „jedan milion artiljerijske municije u sklopu zajedničkih napora u narednih dvanaest meseci“.

Dve milijarde evra evropskog novca sufinansiraće projekat, a 27 lidera EU treba da odobre ovaj plan na najvišem nivou.

Mišel izveštava lídere da će druga tema 23, marta biti o dugoročna konkurentnost EU kao ispitivanje načina za jačanje inovativnih kapaciteta EU i jačanje unije tržišta kapitala kako bi se podstakle tehnološke investicije.

Što se tiče energetike, EU prioritet je da se garantuje sigurnost snabdevanja po pristupačnim cenama.

“Razgovaraćemo o načinima za postizanje ovog cilja”, najavljuje Mišel.

Migracije će takođe biti tema samita. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i švedsko predsedništvo će dati kratak izveštaj o migracijama.

U petak, 24. marta, zakazan je “Evrosamit”.

Suočeni sa potencijalno nestabilnom finansijskoj situaciju u svetu, EU liderima će se pridružiti Paskal Donoho, predsednik Evrogrupe i predsednica MMF Kristin Lagard da bi razgovarali o koordinaciji fiskalnih politika, ekonomskom upravljanju i finansijsku arhitekturu ekonomske i monetarne unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.