U trendu

Misel: Vazan sastanak zemalja koje dele kontinent i izazove

PRAG – Dolaskom šefova država i vlada iz 44 evropskih zemalja, kako članica EU, tako i one koje to nisu, danas je u praškom dvorcu počeo prvi sastanak nove inicijative Evropske političke zajednice.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel istakao je, uoči početka skupa, da je ovo bitan sastanak, jer okuplja sve zemlje koje su deo istog kontinenta i koje se suočavaju sa istim izazovima.

„Ovo je platforma koja treba da pomogne da razgovaramo o brojnim pitanjima i koordinišemo akcije u korist naših građana“, kazao je on.

„Danas su ovde 44 zemlje, i ovo je platforma koja će nam dozvoliti da razmenimo suštinska pitanja o tome kako da se složimo o određenom broju akcija, da bi mogli da branimo interese naših građana u Evropi“, poručio je Mišel.

Najavio je da je cilj skupa poboljšanje saradnje u pravcu više stabilnosti, bezbednosti i mira..

„Takođe razgovaramo i o migraciji i molbinosti. Optimista sam zato što su sve zemlje koje su pozvane odlučile da dođu i učestvuju“, rekao je dalje.

Holandski premijer Mark Rute naglasio je da Evropska politička zajednica nije nikakva alternativa pristupnom procesu, već platforma za razgovor evropskih lidera o aktuelnim pitanjima.

Istakao je da je neophodna evropska solidarnost, da se koordinišu akcije.

„Ova grupa lidera želi da analizira stanje i razmotri akcije u cilju garantovanaj bezbednosti građanima Evriope, ali i kako napredovati po pitanjima energetike, klimatskih promena i ekonomije“, objasnio je on.

Premijerka Islanda Katrin Jakobsdoutir, koja je prva stigla u dvorac u Pragu, rekla je da će teme biti bezbednost, mir, energetika i ekonomija.

„Mislim da je ono što ćemo videti da postoji solidarnost Evrope protiv ruske agresije na Ukrajinu, da postoji jedinstvo protiv rata“, istakla je ona.
Ocenila je da je interesantno da će skupu prisustvovati lider zemalja EU i onih koje nisu članice, a koji će razgovarati o budućnosti Evrope u širem kontekstu.

Belgijski premijer Aleksander de Kroo ukazao je da dolazak svih lidera Evrope, osim Rusije i Belorusije, pokazuje koliko je znacajan skup.

„Ima puno toga o čemu moramo da razgovaramo – o krizti, jedinstvu, inflaciji. Puno pitanja je pred nama. Važno je da sve evropske zemlje razgovaraju i angažuju se zajedno u suočavanju sa izazovima“, rekao je on.

Kazao je da nema ništa protiv proširenja broja zemalja u ovoj platformi, ali to moraju biti samo one države koje poštuju zajedničke vrednosti, kao što su liberalna demokratija i ljudska prava, nešto zbog čega nisu pozvane Rusija i Belorusija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar