Mitrović: Dejtonska BiH i pravo na samoopredeljenje

BANJALUKA – Predsednik Političkog saveta SNSD-a Slavko Mitrović istakao je da dejtonska struktura BiH uvažava pravo na samoopredeljenje tako što zadržava širok stepen autonomije entiteta, a konstitutivnim narodima BiH daje bitne mehanizme zaštite.

Mitrović kaže da u okvirima Dejtonskog sporazuma pravo Republike Srpske, odnosno srpskog naroda, na samoopredeljenje podrazumeva očuvanje Dejtonske strukture, odnosno očuvanje široke autonomije entiteta, ustavom dodeljenih nadležnosti i propisanih mehanizama zaštite konstitutivnih naroda.

“ Za Republiku Srpsku to je pravo, a još više obaveza, imajući u vidu decenijske nasrtaje i promenu dejtonske strukture BiH koju su činili visoki predstavnik, Ustavni sud BiH sa tri strane sudije, a sve potpomognuto podrškom dela međunarodne zajednice“, naveo je Mitrović u autorskom tekstu za Glas Srpske.

Prema njegovim rečima, srpski narod je danas daleko više nego pre trideset godina svestan svojih prava i spreman je da ih štititi svim pravnim sredstvima, ne povinujući se proizvoljnim tumačenjima koji se temelje na sili neprava.

„Uostalom, svet se nepovratno promenio u odnosu na kraj prošlog veka. Nije samo Amerika velesila, sada su to i mnogoljudne zemlje poput Kine i Indije, a Rusija se vratila svojoj politici i odgovornosti koju je imala ranije. Brazil i ?užnoafrička Republika, Turska, ?apan, Indonezija kao regionalne sile, nisu više bez svojih stavova niti automatski povlađuju zapadnim silama…“, naveo je Mitrović.

Ističe da je zapadni deo međunarodne zajednice zbog ispunjavanja želja bošnjačkih struktura za unitarizacijom pod raznim izgovorima doveo do toga da mnogi BiH smatraju propalom državom kao što piše Frensis Fukujama u svom delu „Izgradnja države – vlade i svetski poredak u 21. veku“.

Tu je Fukujama BiH, Somaliju, Haiti, Kambodžu, Liberiju, Sijera Leone, Kongo i Istočni Timor svrstao u države bez suverenosti.

Mitrović je naveo i da su svih godina nakon građanskog rata u BiH, delovanjem bošnjačkih struktura uz obilatu pomoć dela međunarodne zajednice, narušavana legalna i legitimna prava Srba i Hrvata, što poprima elemente svojevrsne tamnice za ta dva konstitutivna naroda.

„Bošnjačko insistiranje na samo njihovoj istini, o ‘agresiji’ Srbije i Hrvatske, etničkom čišćenju i jedinoj žrtvi, jednostavno nije tačno. Posleratni sarajevski udruženi zločinački poduhvat ima svoje aktere i u delu takozvane međunarodne zajednice, visokom predstavniku i tzv. bonskim ovlašćenjima“, naveo je, između ostalog, Mitrović.

Umesto da uporno i strpljivo sve bošnjačke strukture zajedno sa srpskim i hrvatskim predstavnicima grade pomirenje i poverenje, Mitrović je naveo da se čini sve suprotno, pa je i efekat očekivan.

„Tome najviše doprinose i zapadne ambasade u Sarajevu, koje godinama podržavaju bošnjačke zahteve, držeći se politike i stereotipa nastalih jednostranim i pristrasnim izveštavanjem o građanskom ratu u BiH“, naveo je Mitrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.