U trendu

Mjanmar: Američki novinar osuđen na 11 godina zatvora

NEJPJIDO – Vojni sud u Mjanmaru osudio je danas američkog novinara Denija Fenstera na 11 godina zatvora, saopštili su njegovi advokat i poslodavac.

Fenster je odgovorni urednik onlajn magazina „Frontijer Mjanmar“, a uhapšen je dok je pokušavao da napusti zemlju u maju i od tada je bio u pritvoru u zatvoru u gradu Jangonu, preneo je Rojters.

Presudu je potvrdio za britansku novinsku agenciju njegov advokat Tan Zo Aung, koji nije dao više detalja.

Kazna je izrečena zbog navodnog podsticanja i kršenja zakona o imigraciji i zakona o nezakonitom udružavanju, rekao je njegov poslodavac.

Nove, ozbiljnije optužbe za pobunu i kršenje terorističkog zakona dodate su ranije ove nedelje, za koje je svaka kažnjiva maksimalno sa po 20 godina zatvora.

„Apsolutno nema osnova da se Fenster osudi po ovim optužbama. Svi u ‘Frontijeru“ su razočarani i frustrirani ovom odlukom. Želimo samo da vidimo Denija oslobođenog što pre, da može da se vrati kući svojoj porodici“, rekao je Tomas Kin, glavni urednik „Frontijer Mjanmar“.

SAD su zahtevale Fensterovo oslobađanje, a američka ambasada u Mjanmaru nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.