Mjanmar:Policija nastavlja da silom rasteruje demonstrante

NEJPJIDO – Snage bezbednosti u Mjanmaru nastavile su da primenjuju silu protiv demonstranata, a danas su otvorile vatru na nekoliko mesta kako bi razbile proteste protiv vojne hunte i tom prilikom je više ljudi povređeno, prenosi Rojters pozivajući se na lokalne medije.

Agencija navodi prema „Myanmar Now“ da su pripadanici vojske i policije ispaljivali gumene metke i suzavac na demonstrante u Jangonu i Mandaleju, gde je povređeno devet osoba, ali i u drugim gradovima, a takođe je bilo izveštaja o upotrebi bojeve municije na nekim mestima.

„Monywa Gazette“ izvestio je da je pet osoba ranjeno kada su snage bezbednosti pucale bojevom municijom u gradu Monivi, a nepotvrđenih izveštaja o pucnjavi i povredama bilo je u još dva grada, Mingianu i Magvaiu.

Portparol vladajućeg vojnog saveta nije odgovorio na pozive agencije za komentar ovih navoda.

Rojters prenosi da je oko 400 demonstranata privedeno dok je policija razbijala proteste u Jangonu, a „Myanmar Now“ je izvestio da je jedan aktivista potvrdio da je među uhapšenima nekoliko vođa protesta.

Video objavljen danas na društvenim mrežama prikazuje duge kolone mladića s rukama na glavi, koje ubacuju u vojne kamione dok policija i vojnici stražare pored njih, ali Rojters nije uspeo da proveri autentičnost ovih snimaka.

Tokom protesta, koji su počeli 1. februra kada je vojska uhapsila civilne lidere i preuzela vlast u Mjanmaru, poginulo je više od 20 demonstranata, kao i jedan policajac, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.