U trendu

Mjanmar: Protest protiv vojne hunte u Jangonu

JANGON – Oko 100 protivnika vojne vladavine u Mjanmaru prodefilovalo je danas kroz centar Jangona, najvećeg grada u zemlji.

Istovremeno, Sjedinjene Države su pozvale zemlje Jugoistočne Azije da preduzmu mere za obnavljanje demokratije i okončanje nasilja u Mjanmaru, prenosi agencija Rojters.

Mijanmar je u previranjima otkako je vojska 1. februara svrgla izabranu vladu Aung San Su Ći, ali su ulični protesti sve ređi nakon što ih je suzbila vojska ubijanjem više stotina ljudi.
Protestanti u Jangonu su, podižući tri prsta kao gest prkosa, skandirali: “Ne bojimo se kovida, zašto bismo se bojali hunte?“ i “Revolucija mora da prevlada“.

Tokom virtuelnog sastanka sa članovima Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je članice te organizacije da preduzmu zajedničke akcije kako bi pomogle okončanju nasilja, obnavljanju demokratske tranzicije i oslobađanju onih koji su „nepravedno pritvoreni“ u Mjanmaru, izjavio je portparol Stejt Departmenta Ned Prajs.

SAD, zajedno sa ostalim zapadnim zemljama, uvele su sankcije protiv hunte, ali ASEAN predvodi diplomatske napore u rešavanju krize u toj zemlji.

Uprkos slaganju vođe hunte Mina Aunga Hlainga sa mirovnim planom ASEAN-a, vojska je pokazala malo spremnosti da sledi taj plan i iznela je svoj, drugačiji plan za obnavljanje reda i demokratije.

Snage bezbednosti Mjanmara ubile su više od 900 ljudi od puča i privele više hiljada, prema podacima Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.