Mjanmar: Ubijena petorica demonstranata

JANGON – U današnjim intervencijama snaga bezbednosti mjanmarske vojne hunte ubijeno je najmanje petoro demonstranata koji su se odazvali pozivu aktivista da se protestima obeleži 32. godišnjica pogibije studenta demonstranta Foni Maua u Rangunu.

Dvoje ljudi je ubijeno i više njih ranjeno tokom protesta u Mandaleju, drugom najvećem gradu u Mjanmaru, jedna osoba život je izgubila u gradu Pjaju, a dvoje je poginulo u Jangonu, izvestili su lokalni mediji.

U izveštajima iz Jangona se navodi da su snage bezbednosti pucale u demonstrante koji su se okupili ispred policijske stanice i tražili oslobađanje pritvorenih sugrađana.

Od 1. februara kada je izvršen vojni udar počeli su masovni protesti širom Mjanmara tokom kojih su snage vojne hunte ubile preko 70 ljudi.

Istovremeno, lideri SAD, Indije, Australije i Japana danas su izrazili spremnost da zajedničkim naporima vrate demokratiju u Mjanmar i prekinu nasilne aktivnosti vojne hunte, preneo je Rojters.

Vojna hunta održava bliske veze sa Kinom, a vojni puč se smatra prvim značajnijim međunarodnim testom za predsednika SAD Džozefa Bajdena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.