U trendu

MKD: Počinje suđenje za aferu „Reket“

SKOPLJE – U Krivičnom sudu u Skoplju danas počinje prvo ročište o aferi “Reket” u kome su optuženi makedonski šoumen Bojan Jovanovcki – Boki 13, bivša šefica Specijalnog tužilašta u toj zemlji Katica Janeva i skopski biznismen Zoran Milevski – Kičeec.

Kako je saopštilo skopsko Javno tužilaštvo, Jovanovski su sumnjiči za krivično delo pranje novca i nelegalnog sitcanja novca, dok se Janeva i Milevski sumnjiče za “primanje nagrade za protivzakonski uticaj”.

Bivša šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva se sumnjiči i za krivično delo “zloupotreba službenog položaja i ovlaščenja”.

Skopsko tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije u oktobru ove godine pokrenuo je optužbe protiv Jovanovskog, Janeve i Milevskog.

Afera “Reket” je postala poznata javnosti nakon što je italijanski list “La Verita” na svom sajtu objavio prisluškivane razgovore između Bokija 13 i skopskog biznismena Jordana Kamčeva od koga je iznuđeno 1,5 miliona evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Nakon što je makedonskog tužilaštvo pokrenulo istrage protiv Jovanovskog i Milevskog, list “La Verita” je objavio nove delove prisluškivanih razgovora u kojima se čuje i glas Katice Janeve koja se obraća biznismenu Kamčevu rekavši mu “da ne brine i da će sve biti ok”.

Ubrzo nakon toga istraga je proširena, te je i Katica Janeva uhapšena nakon što je šeifca skopskog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju Vilma Ruskoska izjavila da tužilaštvo poseduje dokaze koji ukazuju da je i Janeva umešana u ovoj aferi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.