U trendu

Mogući predsednik Češke vidi razloge da se Česi plaše Rusije

Mogući budući predsednik Češke, akademik Jirži Drahoš, izjavio je danas da Češka ima razloga za strah od Rusije, jer je za Rusiju NATO u kojem je i Češka, po ruskoj vojnoj doktrini neprijatelj.

„Češka sigurno treba da se plaši Rusije. Setimo se samo toga da ruska vojna doktrina na NATO gleda kao na glavnog neprijatelja. Mi smo deo NATO. Može se zaključiti da će ruske službe delovati tako da unesu razdor u NATO, razdor medju saveznike“, kazao je Drahoš u razgovoru za češki javni radio servis Radiožurnal.

Drahoš koga čeka drugi krug izbora za predsednika Češke 26. i 27. januara i duel sa favoritom prvog kruga, dosadašnjim predsednikom Milošem Zemanom, izrazio je bojazan da će se neke strane obaveštajne službe, a konkretno ruska, angažovati u kampanji pred drugi krug glasanja jer im je u interesu da na čelu Češke ostane proruski Zeman.

„Ubedjen sam da izvesne strane službe, recimo ruska sigurno, imaju interes da predsednik ostane Miloš Zeman. Ne mogu ništa da dokažem, naravno. Bezbednosna informativna služba je u svom godišnjem izveštaju i u nizu saopštenja dopustila da tako nešto može da se dešava kod nas“, rekao je Drahoš.

Kandidat za predsednika je ocenio da Češka treba da trguje s Rusijom i Kinom jer to čine i sve druge i velike članice Evropske unije, a za ukidanje sankcija Rusiji je kao uslov postavio povratak Krima Ukrajini.

„Za ukidanje sankcija Rusiji morao bi da nestane glavni razlog zašto su uvedene, a to je aneksija dela teritorije Urajine od strane Rusije“, rekao je Drahoš češkom radiju.

Drahoš koji važi za proevropskog kandidata, upozorio je da se ne slaže s tim da Brisel nameće Češkoj izbeglice po kvotama i protiv toga je što se EU sprema da novčano kazni Češku ukoliko ne prihvati izbeglice.

„Ne umanjujem značaj islamskog terorizma. To je problem sa kojim će se svet boriti još dugo. Dosledno pričam isto. Odbijam kvote. Kažem, pomozimo tim ljudima u njihovim zemljama, u Africi da nemaju motivaciju da krenu čamcima preko Sredozemnog mora. A i finansijski, ali ne mislim da treba da upumpavamo tamo pomoć preko njihovih korumpiranih političara. Imamo nevladine organizacije, dobrovoljce, lekare, uživaju ugled na Bliskom istoku i to bi trebalo da iskoristimo“, kazao je Drahoš.

Mogući predsednik Češke, ako krajem januara porazi sadašnjeg predsednika Zemana, naglasio je da mu smeta navika Čeha da „neprestano kukaju“ šta im sve Brisel navodno nameće, a istovremeno u Briselu ne kažu šta žele.

„Često su to neke priče o krivim krastavcima ili ravnim bananama, a ne govorimo uopšte kakav značaj ima za nas članstvo u EU. Ne samo finansijski, nego i za bezbednost. Mi ne govorimo uopšte u Briselu šta mi hocemo. Kada smo mogli da dogovorimo izuzetak od evra kao Danska – nismo. Kada smo mogli da ugovorimo izuzetke iz migracijskih kvota, bili smo preglasani, ali mogli smo da nastupamo s boljom taktikom“, rekao je Drahoš.

U prvom krugu tek drugih direktnih izbora predsednika Češke 12. i 13. januara, Drahoš je osvojio 26,6 odsto glasova, ali za drugi krug može da računa na još oko 30 odsto glasova jer su ga podržali neuspešni liberalni proevropski kandidati iz prvog kruga.

Predsednik Miloš Zeman, jasni favorit, osvojio je 38,56 odsto glasova, iako se očekivalo da bi možda mogao da pobedi već u prvom krugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.