U trendu

Mogući i treći izbori u Španiji

Vršilac dužnosti španskog premijera Marijano Rahoj upozorio je danas da postoji mogućnost da, u kratkom roku, budu održani i treći parlamentarni izbori u Španiji, nakon što je njegov rival iz najveće opozicione Socijalističke partije Pedro Sančes odbio da podrži njegov predlog o osnivanju koalicione vlade.

„Ako Sančes nastavi da odbija koaliciju, izbori će morati da budu ponovljeni“, izjavio je Rahoj, koji pokušava da formira koaliciju ili manjinsku vladu, nakon što na ponovljenim izborima u junu nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu u parlamentu, prenela je agencija AFP.

Sančes je danas odbacio Rahojev predlog o osnivanju „velike koalicije“, koja bi preuzela vlast u zemlji i time izvukla Španiju iz političkog ćorsokaka u kojem se nalazi već sedam meseci.

Rahojeva konzervativna Narodna partija je na izborima u junu osvojila najviše glasova, ali ne i većinu u parlamentu i potrebna im je podrška drugih stranaka da preuzme vlast.

Sančes, čija je stranka bila druga na izborima, izjavio je posle sastanka sa Rahojem da ne može da podrži mere Narodne stranke koje se tiču smanjenja iznosa socijalne pomoći i manjeg budžeta za javne službe.

„Mi smo alternativa Narodnoj stranci. Ne možemo da podržimo ono što želimo da promenimo“, istakao je on.

Španci su prvi put izašli na parlamentarne izbore u decembru prošle godine, ali nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu, što se ponovilo i u junu ove godine. Ukoliko pregovori između stranaka ne urode plodom, mogući su novi izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.