U trendu

Monstat: Odlaganje popisa ugrožava uporedivost podataka

PODGORICA – Crnogorska vlada utvrdila je Predlog zakona o popisu stanovništva s tim da će datum njegovog održavanja biti utvrđen naknadno u dogovoru sa skupštinskim organima, a iz Uprave za statistiku (Monstat) poručuju da što se više odlaže sprovođenje popisa, povećava se rizik da se smanji uporedivost podataka sa zemljama koje su završile popis.

Sa druge strane, kažu, baza podataka na koju se oslanjaju uzoračka istraživanja zastareva.

Iz Monstata za portal RTCG kažu da globalne preporuke UN predviđaju sprovođenje popisa svake desete godine, oko 2020. godine tj. oko tzv. nulte godine.

„Dodatno, u Evropskoj Uniji godina popisa je „prva godina“, pa regulativa EU predviđa sprovođenje popisa za zemlje Evropske unije u 2021. godini“, precizirali su iz Monstata.

Ističući da se uporedivost podataka pored ostalog obezbeđuje i definisanom periodikom sprovođenja statističkog istraživanja u Monstatu kažu da je značaj podataka koji su rezultat popisa višestruk. „Rezultati popisa pored toga što prikazuju brojčanu sliku strukture stanovništva, domaćinstava i porodice, koriste se i kao okvir za uzorak, ali i kao baza podataka za mnoga istraživanja u međupopisnom periodu“.

U tom smislu, ističu, najbolji kvalitet se postiže u godinama odmah nakon popisa i kao primer navode Irsku koja popis radi svake pete godine kako bi obezbedila kvalitetnu bazu na kojoj sprovode veliki broj istraživanja.

Na pitanje da li Uprava za statistiku, nakon utvrđivanja Predloga zakona o popisu, može da predloži ili preporuči neki datum za njegovo održavanje, podsetili su da je, „shodno dosadašnjoj praksi“ popis 2011. sproveden u aprilu.

„Međutim, postoje i drugačiji primeri u Crnoj Gori ili u regionu. Tako se popis 2003. godine u Crnoj Gori sprovodio u novembru, dok su, na primer, Makedonija i Hrvatska sprovele popis tokom septembra i oktobra“.

U Upravi za statistiku kažu da se aktivno pripremaju za sprovođenje popisa, ali i da određeni broj aktivnosti zavisi pre svega od Zakona o popisu.

Ukazujući na radnje koje slede nakon usvajanja Zakona o sprovođenju popisa, iz Monstata podsećaju da je praksa pokazala da je vereme od oko šest meseci neophodno da se svete pripremne aktivnosti sprovedu.

„Dakle, imajući u vidu činjenicu da zakon još nije usvojen, nisu se stekli elementarni uslovi o planiranju datuma sprovođenja popisa. Definisanje datuma može dodatno usložnjavati i informacija o potencijalnom održavanju opštinskih izbora ‘do 23. oktobra’, zaključak je Uprave za statistiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.