U trendu

Mornaričke snage Rusije, Kine i Irana izvode zajedničke vežbe u Omanskom zalivu

MOSKVA – Pomorske snage Rusije, Kine i Irana raspoređene su u okviru zajedničke trilateralne vežbe u Omanskom zalivu, saopštila je danas pres-služba Severne flote Rusije.

„Učesnici vežbe ‘Pomorski sigurnosni pojas 2023’, u kojoj učestvuju mornarice Rusije, Narodnooslobodilačke armije Kine i Islamske Republike Irana održali su brifing u iranskoj luci Čabahar. Tokom brifinga, učesnici su uvežbavali vežbe na kartama za operacije na moru, dobili uputstva i održali taktičku vežbu“, navodi se u saopštenju pres službe.

Kako je preneo TAŠ, oni su potom razgovarali i o proceduri i redosledu uvežbavanja epizoda pomorske vežbe, formiranju multinacionalne pomorske operativne grupe, izvođenju zajedničkih manevrisanja, izvođenju artiljerijskih gađanja i ostvarivanju nekih drugih ciljeva.

Nakon brifinga, ratni brodovi ratnih mornarica izašli su na more.

Pomorska grupa ruske Severne flote koju čine fregata „Admiral Gorškov“ i srednji morski tanker „Kama“ uvežbava zajedničko manevrisanje u Omanskom zalivu sa kineskim razaračem „Nanđing“, fregatama „Sahand“ i „Džamaran“, korvetom „Bajandor“ i drugim brodovima i plovilima iz iranske mornarice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.