Moskva ponovo zahteva pristup Juliji Skripalj

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je večeras da Moskva zahteva pristup Juliji Sripalj, ruskoj državljanki koja je sa svojim ocem Sergejom otrovana u Velikoj Britaniji i koja se, prema navodima, uspešno oporavlja.

Britanski zvaničnici su danas saopštili da Julija Skripalj (33) nije više u životnoj opasnosti i da se njeno stanje „naglo poboljšava“. Za sada nije poznato da li je ona u stanju da razgovara s britanskim ili ruskim zvaničnicima o trovanju nje i njenog oca 4. marta u engleskom gradu Solsberiju.

Ruski servis Bi-Bi-Sija (BBC) objavio je večeras da je Julija svesna i u stanju da razgovara, dok je britanski BBC naveo da se to može zaključiti na osnovu različitih izvora.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da Moskva „ponovo zahteva da dobije pristup Juliji pošto je ona ruska državljanka“, navodi Asošiejted pres.

„Nadam se da britanska strana može da ispuni svoje obaveze prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“, naveo je šef ruske diplomatije.

Sergej Skripalj je i dalje u kritičnom stanju.

Velika Britanija optužuje Rusiju da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke i zbog toga je proterala 23 ruske diplomate. Potom je više od 20 zemalja, mahom članica EU i NATO, odlučilo da sledi primer Londona i ukupno proteralo više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Rusija je večeras odgovorila svim tim zemljama istom merom, saopštivši da će proterati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu meru primenile prema ruskom diplomatskom osoblju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike