U trendu

Moskva: Snima se izreÅžirani hemijski napad u Siriji

MOSKVA – Snimanje izreÅžiranog hemijskog napada koji je navodno izvela sirijska vojska protiv civila – već je u toku u Idlibu, uz pomoć terorista, saopÅĄtio je danas novinarima Ruski centar Ministarstva odbrane za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji.

Na osnovu podataka dobijenih od građana oblasti Idlib, trenutno se snima izreÅžirana provokacija navodnog hemijskog napada koji je izvela sirijska vojska protiv civila u DÅžisr AÅĄ-Å uguru, naveo je Centar.

U saopÅĄtenju se dodaje da je jutros u DÅžisr AÅĄ-Å ugur stiglo nekoliko bliskoistočnih TV kanala, kao i vodeći regionalni američki TV kanal radi pravljenja izreÅžiranog snimka, preneo je TAS S.

Scenario izreÅžiranog snimka sastoji se od pruÅžanja pomoći građanima DÅžisr AÅĄ-Å ugura i aktivistima civilne odbrane (takozvanim Belim ÅĄlemovima) nakon navodne upotrebe takozvanih barel bombi sa toksičnim supstancama.

Ekstremisti su jutros isporučili dva uzorka sa otrovnom supstancom uključujući hlor da bi obezbedili da snimanje izgleda „prirodno“, saopÅĄtio je Centar.

Ruska vojska navodi da će svi ti video materijali biti poslati u uredničke kancelarije TV kanala nakon ÅĄto budu postavljeni na druÅĄtvenim mreÅžama.

Rusko Ministarstvo odbrane je u avgustu upozorilo da ekstremisti, zajedno sa britanskim obaveÅĄtajnim sluÅžbama, pripremaju izreÅžirani napad hemijskim oruÅžjem u oblasti Idlib, kako bi za to okrivili sirijsku vladu, ÅĄto bi bio izgovor za napad na vladine objekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.