U trendu

Mozambik i Ruanda oslobodili lučki grad Mokimboa da Praja

JOHANESBURG – Snage bezbednosti Mozambika i Ruande uspele su u zajedničkoj akciji ponovo da zauzmu lucki grad Mokimboa da Praja na krajnjem severoistoku Mozambika koji je bio uporište pobunjenika, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju dve zemlje.

Uz saopštenje je priložen i spisak svih zauzetih gradova i sela.

Najsevernija provincija Mozambika, Kabo Delgado, u kojoj je planiran projekat eksploatacije gasa vredan oko 60 milijardi dolara od 2017. je pod kontrolom pobunjenih islamskih ekstremista, prenosi Rojters.

Prošle godine su eskalirali nemiri jer su pobunjenici povezani sa Islamskom državom (ID) zauzeli čitave gradove, uključujući i strateški važnu luku Mokimboa da Praja.

Prošlog meseca je vlada Ruande rasporedila oko hiljadu vojnika u Mozambiku da bi se borili zajedno sa snagama Mozambika i trupama 16-člane Zajednice za razvoj Južne Afrike (SADC).

Lučki grad Mokimboa da Praja koji je udaljen oko 60 kilometara južno od gasnih projekata, ranije je služio kao glavno čvorište za međunarodnu radnu snagu angažovanu na gasnim projektima, a luka je korišsćena za isporuku različitih vrsta roba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.