U trendu

MPC-OA zahvalna SPC na preporuci za dobijanje autokefalnosti

SKOPOLJE – MPC- Ohridska Arhiepiskopija izrazila je zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na okončanju procesa pomirenja i dobijenom dokumentu koji je, kako navode, preporuka za dobijanje autokefalnosti od vaseljenskog patrijarha.

U saopštenju MPC-OA, koje prenosi skopska tv. Telma, navodi se da je dokument SPC „svojevrsna preporuka kojom se MPC predstavlja kao spremna i dostojna za dobijanje auokefalnosti“.

MPC-OA zahvalna je, dodaje se, sestrnskoj SPC „na snishodljivosti i iskazanoj ljubavi prema pomirenju i na blagovremenom i brzom rešavanju međusobnih odnosa…

„Ovaj proces između dve crkve završen je juče u Beogradu, kao obostrano rešenje izdavanjem zvaničnog dokumenta kao svojevrsne preporuke kojom se naša sveta crkva predstavlja spremnom i dostojnom autokefalnosti“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da će Vaseljenska patrijaršija biti obaveštena o ovom dokumentu tokom predstojeće zvanične posete arhiepiskopa MPC-OA Stefana za Pedesetnicu, kada će, kažu, ova crkva i formalno biti prihvaćena u pravoslavno liturgijsko jedinstvo.

Vaseljenska patrijaršija će tada biti obaveštena i o odluci SPC o zatvaranju svih administrativnih pitanja između dve crkve.

„Izražavamo punu crkvenu nadu da će u budućnostti, odnosno kada bude odlučeno, finalizacija našeg crkvenog pitanja početi izdavanjem univerzalnog tomosa od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, u skladu sa njegovim pravnim i istorijskim obavezama“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.