U trendu

MSP CG: Vulinova izjava ne zaslužuje nikakav odgovor

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na izjavu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u kojoj, kako navode, pokušava da u relaciji Crna Gora-Srbija utvrdi ko koga ponižava, ocenivši da ta izjava, „kao i sve prethodne, a verovatno i sve buduće, ne zaslužuje zapravo nikakav odgovor“.

„Ni od premijera Crne Gore, ni od bilo koga iz njegove vlade“, poručili su sinoć iz crnogorskog ministarstva.

Ocenjuju i da Vulinova izjava govori mnogo, odnosno gotovo sve, o samom ministru i „njegovom JUL-ovskom liku i licu koje se nepogrešivo pomalja kad god je na redu nova optužba i nova konfrontacija sa kim god, od suseda i prijatelja pa sve do crkve i verskih pitanja“, prenosi CDM.

Smatraju da „srećom“ Vulinova izjava ne govori ništa o Srbiji, a posebno ne o odnosima Srbije i Crne Gore.

„Upravo zbog tih odnosa i njihove budućnosti, zbog građana u obe države, ali i istine radi, treba podsetiti gospodina Vulina, kao prvo da se ministar unutrašnjih poslova jedne države ne bi smeo baviti i uplitati u pitanja drugih, posebno ne susednih i prijateljskih; kao drugo, vakcine koje su prosleđene bezbednosnim snagama Kosova, inače dela Vlade u kojoj, uzgred, sedi i kojom u okviru svojih nadležnosti rukovodi ministar koji je Vulinov politički saborac, nisu deo kontingenta dobijenih od Srbije; i treće, Rezoluciju o genocidu u Srebrenici izglasao je Parlament Crne Gore i ona izrazava većinsku volju i stav njenih konstituenata“, kažu u Ministarstvu.

Podvlače i da se u trećoj tački Rezolucije osuđuju pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

„Vulin, izgleda ipak, u maniru brojnih tabloidnih medija u Srbiji, Rezoluciju tumači na svoj način i bez pardona interpretira njen sadržaj, iznoseći netačne činjenice“, navode u saopštenju.

Navode i da je Krivokapić u više navrata saopštio svoj stav o toj temi, ali, kako oni to vide,“Vulina to očigledno ne zanima“.

„Konačno, umesto besmislenih i besplodnih optužbi usmerenih ka najbližim susedima možda bi ministar Vulin mogao da inicira ukidanje Deklaracije Skupštine Srbije iz 2009. godine u kojoj se osuđuje zločin u Srebrenici „počinjen na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde“. Ipak, verujemo da su i građani i Crne Gore i Srbije, već odavno prepoznali težinu Vulinovih reči i političkog delovanja“, navodi crnogorsko ministarstvo.

Vulin je juče rekao da Vlada Crne Gore nije ponizila Srbiju, ne zato što nije htela, već zato što nije mogla i tvrdi da je umesto Srbije ponizila sebe.

Vulin je to u saopštenju poručio premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću koji je, ranije putem tvitera, odgovorio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću porukom da Crna Gora nema nameru da bilo koga ponižava, posebno ne Srbiju, a što je bila reakcija crnogorskog premijera na Vučićevu konstataciju da Srbija hoće dobre odnose sa Crnom Gorom, ali da neće dozvoliti da je Crna Gora ponižava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.