U trendu

MSP Crne Gore: Đukanović opstruiše vladu

PODGORICA – Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da predsednik Milo Đukanović odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora opstruiše Vladu u sprovođenju Ustavom određenih nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja spoljne politike zemlje.

Navedeno je da Zakonom o spoljnim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora i da stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, odnosno Vlade, a da je predsednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse.

„Ukazujemo predsedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gde i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sedištem u pomenutoj zemlji prijema“, ističe Ministarstvo, prenose Vijesti.

Ministarstvo spoljnih poslova takođe podseća da Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je taj diplomatski predstavnik službovao u važnoj državi, članici NATO i EU.

Kako se navodi, Ministarstvo dovodi u pitanje i Đukanovićevu želju za funkcionalnu kohabitaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.