Mustafa: Ponudili smo garancije za srpsku baštinu na Kosovu

Kosovo je dalo „sve garancije“ da će srpska baština na njenoj teritoriji biti zaštićena, kako bi smanjilo protivljenje Beograda ulasku Kosova u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko (Unesko), izjavio je danas premijer Kosova Isa Mustafa.

„Videli smo da se Srbija brine za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC). Ponudili smo sve garancije da ćemo štititi i održavati odnose sa SPC, u pogledu dobara i verskog delovanja“, rekao je u Viljnusu Mustafa za AFP.

Srbija traži odlaganje rasprave kako bi se to pitanje rešavalo kroz dijalog koji Beograd i Priština vode u Briselu, a ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković ocenio je ranije za agenciju Beta da postoje šanse da se to i dogodi.

„Manastiri i crkve su uvek bile štićene i čuvane na Kosovu“, rekao je Mustafa i dodao da Kosovo ima mlado stanovništvo sa više od 50 odsto mlađih od 25 godina i da je zainteresovano za obrazovne programe Uneska.

„Nadamo se da ćemo dobiti većinu glasova i postati član“, ziavio je Mustafa za AFP, nekoliko sati pre glasanja o prijemu Kosova u članstvo Unesko.

Ukoliko bi bilo primljeno u Unesko koje sada ima 195 članova, Kosovo bi bilo zaduženo za baštinu Srpske pravoslavne crkve, čemu se Srbija protivi.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je danas da bi međunarodna organizacija Unesko najviše volela da se pitanje o prijemu Kosova u tu organizaciju odloži i da je ishod neizvestan.

U slučaju da predlog Srbije za odlaganje rasprave ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke o prijemu Kosova koji je podnela Albanija s grupom država. U tom slučaju, potrebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.