U trendu

MVEP HR uputio notu BiH zbog spomen ploče majoru Tepiću

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH povodom otkrivanja spomen ploče u Banjaluci majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. godine razneo skladište oružja u Bjelovaru.

Za MVEP je, kako se navodi, ovakva odluka Graske upave i gradonačelnika Banjaluke Draška stanivukovića neprihvatljiva.

Iz MVEP-a navode da se ovom odlukom „veliča teroristički čin osobe koja je tokom veliko srpske agresije na Republiku Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji svesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara“.

„A takvom odlukom se gradske vlasti Banjaluke bez ikakve sumnje poistovjećuju s tom zločinačkom velikosrpskom politikom. Uz to, ovaj neprihvatljivi čin gradskih vlasti Banjaluke dodatno nas udaljuju od procesa izgradnje poverenja i razvoja dobrosusedskih odnosa“, stoji u saopštenju hrvatskog MVEP-a.

Navodi se da je protestnu notu Miistarstvu BiH uputio ambasador Hrvatske u Sarajevu.

Spomen ploča majoru Milanu Tepiću otkrivena je pre dva dana u Banjaluci u ulici koja nosi njegovo ime.

Spomen-ploču su svečano otkrili gradonačelnik Draško Stanivuković i Aleksandar Tepić, sin Milana Tepića.

Stanivuković je tom prilikom istakao da će se o Tepićevom poslednjem danu pričati se dok je srpskog naroda, te da na njegovu herojsku odluku mogu biti ponosni svi vojnici, a na njegovu hraborst čitav naš narod.

Major Tepić (34) je tokom ratnih dešavanja digao u vazduh sebe i skladište municije, jer nije želeo da ono padne u hrvatske ruke.

Tepićeva poslednja rečenica bila je: „Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.