U trendu

MVP: Konflikti i sujete ne treba da prevazilaze granice CG

PODGORICA – Konflikt u Vladi Crne Gore i eventualno pitanje sujete nikako nije trebalo da prevazilaze granice države i ono što je nacionalni interes Crne Gore, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova nakon što je premijer Zdravko Krivokapić tražio od ministra Đorđa Radulovića da prekine posetu Severnoj Makedoniji.

Vlada Crne Gore nije usvojila Predlog platforme za posetu ministra Radulovića Severnoj Makedoniji, pa je ministar morao da se vrati iz Skoplja.

U saopštenju MVP se navodi da je ovo prvi put da vlada postoji, a da se na njenoj uredno održanoj sednici, odbaci Predlog platforme, čije je donošenje u praksi formalnost budući da je na njoj prethodno radilo Ministarstvo u sastavu te iste vlade, a da je ona potom prošla dve vladine komisije.

„Evropski put i dobrosusedska politika su, kako je to Ministarstvo vanjskih poslova mnogo puta isticalo, nacionalni interesi Crne Gore koji nadilaze sve partijske i lične stavove. Za te vrednosti, zarad naših građana koji u visokom procentu žele da žive u državi koja će biti članica Evropske unije, koja uvažava svoje susede i sa njima kontinuirano gradi odlične odnose, dužni smo da učinimo sve što je u našoj moći kao društvo, da u cilju ostvarenja spoljno-političkih ciljeva udružimo uticaj svake institucije i pojedinca“, navodi se u saopštenju rešora spoljnih poslova.

Poljuljati međunarodni ugled Crne Gore, bez obzira na motive, nažalost – nešto je sasvim suprotno od toga, konstatuje se u saopštenju.

„Kakve god bile unutrašnje prilike ili nečije političke preferencije, suprotno je od dubokog uverenja koje stoji u svakom činjenju svakog diplomate“.

Dobri bilateralni odnosi grade se, kažu, marljivo, a jedan od mehanizama su posete na najvišem nivou.

„Takva, prva poseta Republici Severnoj Makedoniji, trebalo je da se dogodi počev od srede, 26. januara, kako je to na vreme najavljeno iz resora vanjskih poslova“, navodi se i dodaje da crnogorskom ministru poziv uputio makedonski kolega Bujar Osmani.

Tokom posete je, kažu, ministar Radulović je pored sastanka sa makedonskim kolegom trebalo da realizuje susrete sa najvišim zvaničnicima te zemlje, predsednikom Stevom Pendarovskim, potpredsednikom vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, kao i predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Vest da vlada nije usvojila platformu posete ministra Radulovića je zatekla po dolasku u Skoplje, zbog čega su se uz izvinjenje predstavnicima Severne Makedonije, vratili u Crnu Goru, navodi se, između ostalog, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, prenose podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar