U trendu

Na Balkanu se vide koraci mešanja Rusije u politiku

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da se na Balkanu vide koraci mešanja Rusije u politiku i kao primer naveo Crnu Goru gde Rusija, kako je rekao, pokušava da destabilizuje zemlju, jer ne podrşava njenu politiku.

„U ovom regionu sada vidimo korake kojima se Rusija meÅ¡a u politički proces, na strani onih koji se protive proÅ¡irenju NATO-a, a sve viÅ¡e vidimo, kao u slučaju Crne Gore, da Rusija preduzima druga sredstva kako bi destabilizovala zemlju čiju politiku ne podrÅŸava“, rekao je Skot u intervjuu za list „Danas“.

On je ocenio da je Rusija jedina zemlja na svetu koja izgleda smatra da su „slabost i nestabilnost u susedstvu u njenom interesu“ i koja se u tom smislu i ponaÅ¡a.

Prema njegovim rečima, Rusija je proširenje NATO-a definisala kao pretnju Rusiji, a reč je zapravo o reakciji zemalja u susedstvu Rusije koje u NATO-u traşe sigurnost i bezbednost, jer Rusiju doşivljavaju kao agresivnu i nametljivu.

„Takođe smo videli da je Rusija nedavno i proÅ¡irenje EU definisala kao pretnju. To smo jasno videli u Ukrajini“, rekao je Skot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.