U trendu

Na dan proslave u Teheranu u Parizu zahtev da Revolucionarna garda bude proglašena za terorističku

Hiljade Iranaca koji žive u Evropi, među kojima porodice žrtava represije u Iranu, kao i aktivisti i advokati, su danas na skupu u Parizu pozvali Evropsku uniju (EU) da Revolucionarnu gardu Irana proglasi terorističkom organizacijom.

Revolucionarna garda je elitna vojna organizacija u sklopu iranskih oružanih snaga. Deluje odvojeno i paralelno sa iranskom redovnom vojskom.

Iranci su skandirali „Žena, Život, Sloboda!“, slogan protestnog pokreta u Iranu koji traje od prošle jeseni. Pevali su i jednu od pesama tog pokreta „Bella Ciao!“.

„Evropski ministri konačno moraju da čuju glas Iranaca. Želimo da (iranska) Revolucionarna garda bude označena kao teroristička grupa, to je ključna stvar“, rekao je švedski poslanik Alireza Ahondi i dodao da je razočaran stavom EU.

EU je uvela niz sankcija protiv više od 60 iranskih zvaničnika i entiteta optuženih za umešanost u represiju, ali je veoma oprezna u pogledu stavljanja Revolucionarne garde na „crnu listu“.

Dodavanje Revolucionarne garde na listu terorističkih grupa bi moglo da stavi tačku na pokušaje oživljavanja sporazuma o nuklearnom programu Irana iz 2015. što koordinira EU, upozorili su neki evropski zvaničnici.

Demonstranti, među kojima je i francuski poslanik u Evropskom parlamentu Janik Žado (Yannick Jadot), takođe je pozvao evropske zemlje da prekinu ekonomske odnose sa Iranom.

Skup u Parizu priredjen je na 44. godišnjicu „Islamske revolucije“ u Iranu, februara 1979. godine.

U Iranu su danas na manifestacijama u čast islamskog prevrata od pre 44 godine učestvovale desetine hiljada ljudi, a televizija je javila da se slavilo u čak 1.400 gradova.

Gradjani su na skupu u Teheranu gde su bile izložene rakete „Sedžil“ i dronovi „Šahed 136“, iranske proizvodnje, uzvikivali „Dole SAD!“, „Dole Izrael!“, „Dole Velika Britanija!“ i klicali: „Jedinstven, jak, stabilan Iran!“.

Iranske vlasti su u Teheranu povodom godišnjice saopštile da su pobedile msovne antivladine proteste koji su počeli u septembru posle smrti Mahse Amini, mlade Iranke kurdske nacionalnosti koja je umrla u pritvoru moralne policije gde je dospela jer joj je ispod marame virila kosa.

Po navodima vlasti, stotine ljudi među kojima i pripadnici bezbednosnih snaga, poginule su tokom demonstracija koje su splasnule poslednjih nedelja, pogubljena su četiri demonstranta, a uhapšene hiljade ljudi, među kojima i ličnosti iz kulture, advokati i novinari. Povodom godišnjice „revolucije“ vlasti su najavile da će biti oslobođeno više zatvorenika

U govoru gradjanima na trgu Azadi, u Teheranu, predsednik Irana, Ebrahim Raisi, rekao je da je „neprijatelj poražen“ od strane „iranske nacije“ koja se današnjim skupom ponovo „zaklela na vernost“ Islamskoj Republici.

On je rekao da „zavera“ – kako je nazvao višemesčne proteste, nije bila usmerena na odbranu „žena, života ili slobode“ – što je bila glavna parola protesta, već na „ugrožavanje nezavisnosti“ i „mirnog života iranskog naroda“.

Uprkos „medijskom ratu“ zemalja Zapada, „Iran nije stao“, dodao je šef države i poručio da su u „duhu praštanja… ruke nacije otvorene za sve“.

Pred 44. godišnjicu Islamske Republike, dvojica njenih bivših lidera – bivši predsednik Mohamed Hatami i bivši premijer i predsednički kandidat Mir Hosein Musavi, tražili su političke reforme da bi se država prilagodila zahtevima  protestnog pokreta.

Pominjući „krizu legitimiteta“ iranske vlasti, Musavi je predložio da se organizuje „slobodan i pošten referendum o neophodnosti izrade novog Ustava“. Izjave Musavija koji živi u kućnom pritvoru u Teheranu, i Hatamija kritikovala je konzervativna štampa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.