Na dnevnom redu današnje sednice i opoziv Leposavića?

PODGORICA – Na današnjoj redovnoj sednici crnogorskog parlamenta je i tačka dnevnog reda u okviru koje bi poslanici trebalo da odluče o zahtevu premijera Zdravka Krivokapića o razrešenju ministra pravde Vladimira Leposavića, zbog izjave o Srebrenici.

O razrešenju Leposavića će se, kako je ranije najavljeno, raspravljati u okviru tačke „izbori, imenovanja i razrešenja“, koja je ujedno i poslednja tačka dnevnog reda četvrte sednice prvog redovnog zasedanja.

Prema informaciji objavljenoj na skupštinskom portalu, poslanici će se prethodno izjašnjavati o 40 tačaka među kojima je, između ostalog, Predlog izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, Predlog odluke o zaduživanje Crne Gore za 2021. godinu, kao i izmene Zakona o porezu na dodatnu vrednost.

Zahtev premijera Krivokapića za smenu Leposavića je veliki „kamen spoticanja“ za aktuelnu vlasti s obzirom na to da su poslanici parlamentarne većine iz Demokratskog fronta ranije najavili da neće podržati taj zahtev, što znači da bi predlog premijera u parlamentu mogao da prođe samo uz glasove poslanika opozicionog DPS Mila Đukanovića.

Deo parlamentarne većine, naime, smatra da je zahtev Krivokapića za smenu ministra pravde došao pod pritiskom opozicije i diplomatskih predstavništa, nakon što je on u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika iz DPS o Srebrenici, rekao da da će biti spreman da prizna da se na tom području dogodio genocid „kada se to nedvosmisleno utvrdi“.

„Vaše pitanje je konkretno, ali je pitanje da li je korektno. Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog đela, pogotovo ratnog zločina“, rekao je tada, između ostalog, Leposavić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.