U trendu

Na Kipru testiranje dece na kovid, maske obavezne u školama

NIKOZIJA – Kipar će uvesti nove anti-kovid mere kako bi sprečio porast broja slučajeva infekcije, a uključuju da će testiranje na virus biti obavezno za decu iznad šest godina i obavezno nošenje maski u školama, saopštile su danas vlasti.

Od 29. novembra, za decu uzrasta od 6 do 11 godina biće obavezno da se na nedeljnoj bazi testiraju na virus, a nošenje maski u školama će biti obavezno, rekao je ministar zdravlja Mihalis Hadžipantelas.

Od početka pandemije na Kipru je registrovano 131.028 novozaraženih i 590 smrtnih ishoda, naveo je Rojters.

„Samo saradnjom i individualnom odgovornošću možemo da prevaziđemo pretnju ovog virusa i da spasimo Božić, a bez nametanja dodatnih mera“, naveo je ministar Hadžipantelas u saopštenju.

„Sigurna propusnica“, potvrda o vakcinaciji, prestaje da važi od 18. decembra ako je isteklo sedam meseci od početne vakcinacije osobe i ukoliko osoba nije uspela da dobije buster dozu vakcine.

Zaštita od vakcina ima tendenciju da opada nakon nekoliko meseci i dok vakcine u velikoj meri smanjuju rizik od razvijanja teškog oblika bolesti ili smrtnog ishoda od kovida-19, vakcine ne sprečavaju prenos virusa ili ponovnu infekciju, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.