U trendu

Na maršu protiv nasilja u Barseloni 500.000 gradjana

Oko 500.000 gradjana, prema proceni policije, preplavilo je danas centralne ulice Barselone, gde učestvuju u marÅ¡u protiv nasilja i uzvikuju „Ne plaÅ¡im se“ kao odgovor na terorističke napade u kojima je ubijeno 15 a povredjeno viÅ¡e od 120 ljudi.

Na čelu marÅ¡a protiv nasilja su radnici hitnih sluÅŸbi, taksisti, policajci, kao i ostali gradjani koji su odmah pritekli u pomoć povredjenima u terorističkom napadu 17. avgusta u centru Barselone.

Oni nose beli transparent koji se prostire celom Å¡irinom ulice, i na kojem crnim slovima piÅ¡e „No tinc por“, Å¡to na katalonskom jeziku znači „Ne plaÅ¡im se“.

Centralne, regionalne i lokalne Å¡panske vlasti pokuÅ¡ale su danas da poÅ¡alju poruku jedinstva, Å¡etajući iza radnika hitnih sluÅŸbi, uprkos prethodnim kritikama da nacionalne i regionalne vlasti nisu medju sobom dobro razmenjivale informacije o napadačima.

Javnoj osudi nasilja pridruşili su se španski kralj Filip Šesti i premijer Španije Marijano Rahoj, kao i drugi zvaničnici Španije i njene pokrajine Katalonije.

Ipak, dok je drÅŸavni vrh prolazio, neki gradjani su negodovali i istakli transparente kojima kritikuju ulogu kralja Filipa u promovsanju izvoza naoruÅŸanja u Saudijsku Arabiju.

U španskom gradu Ripolu, odakle potiču mnogi od napadača, članovi lokalne muslimaske zajednice i drugi gradjani okupili su se danas na centralnom trgu kako bi osudili prošlonedeljne napade.

U napadu u istorijskom centru Barselone u četvrtak uveče poginulo je 13, a povredjeno 120 ljudi kada je kombi uleteo medju pešake u prometnoj ulici La Rambla. Policija je kasnije našla još jednog muškarca izbodenog u kolima koja je verovatno koristio napadač.

Nekoliko sati posle napada u Barseloni jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara juşno od Barselone.

Islamska drÅŸava je preuzela odgovornost za oba napada.

Istraga je otkrila da je ta teroristička ćelija islamista planirala smrtonosnije napade, ali je slučajno digla u vazduh kuću u gradu Alkanaru, u kojoj je pravila eksplozivne naprave.

Osam osumnjičenih za izvodjenje napada je poginulo, dve osobe su u pritvoru, dok su dve puštene iz pritvora, iako su i dalje pod istragom.

U bolnicama se još nalaze 22 osobe povredjene u napadima, od kojih je šest u kritičnom stanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.