U trendu

Na poziv Erdogana danas stotine hiljada gradjana na ulicama Istanbula

Više stotina hiljada Turaka danas posle podne će izaći na ulice Istanbula na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da brane demokratiju.

Erdogan je pre tri sedmice pozvao gradjane da izdaju na ulice i da se svakodnevno mirno okupljaju na ulicama posle neuspelog državnog udara.

Inicijativi vlade „Okupljanje za demokratiju u mučenike“, kojoj se pridružuju i glavne opozicione partije predstavljena je kao „dodela diploma u školi demokratije“.  

Današnji skup u Istanbulu prenosiće se direktno u 80 turskih provincija. Na skupu koji će označiti kraj tronedeljnih mitinga pristalica vlasti neće biti dozvoljeno isticanje stranačnih obeležja i vijoriće se samo turske zastave.

Dnevnik Hurijet je objavio da će se danas na na Trgu Jenikapi na obali Bosfora danas okupiti i do tri i po miliona gradjana.

Gradske vlasti uvele su najstrože mere bezbednosti.

U Istanbulu će danas Erdogan, premijer Binali Jildirim i lideri opozicije održati sastanak.

Za neuspeli prevrat Ankara optužuje prognanog propovednika Fethulaha Gulena koji je u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, u Pensilvaniji.

Erdogan je u petak poručio da će jedan video bim za prenošenje današnjih dogadjaja biti postavljen i u Pensilvaniji. „Poruka će stići i tamo“, rekao je turski predsednik.   

U pokušaju puča su poginula 273 čoveka, a usledila je nemilosrdna čistka vojske, pravosudja, prosvete i javnog infiormisanja gde je, rekao je predsednik Erdogan, taj proces tek na samom početku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar