Na protestima Poljakinja zbog zabrane abortusa uhapšeno šestoro, dva policajca u bolnici (VIDEO)

Šestoro demonstranata je uhapšeno u Varšavi, a dvoje povredjenih policajaca je u bolnici, saopštila je danas poljska policija o sinoćnom protestu hiljada žena u 36 gradova Poljske zbog skoro potpune zabrane abortusa.
„Jedan policajac je pogodjen komadom leda, drugog su šutnuli u lice. Pet policajaca dobilo je prvu pomoć pošto su udahnuli suzavac. Oštećena su i dva patrolna vozila“, saopštila je Komanda policije.

Poljakinje protestuju još od 22. oktobra kada je Ustavni sud doneo presudu o gotovo potpunoj zabrani abortusa.

Restriktivniji zakon od Poljske o abortusu imaju samo Malta i San Marino, a spada i medju najrestriktivnije u svetu.

Tim propisom je prekid trudnoće u Poljskoj dopušten samo ukoliko je posledica krivičnog dela – silovanja ili incesta, ili ukoliko su ugroženi život i zdravlje majke.

Slučajevi teških deformiteta i neizlečivih bolesti ploda čine 97 odsto od oko 1.100 veštačkih prekida trudnoće godišnje koji se legalno obave u Poljskoj od 38 miliona stanovnika.

Protesti su eskalirali u sredu, kada je Ustavni sud objavio obrazloženje presude, a zabrana stupila na snagu.

U četvrtak su Poljakinje blokirale zgradu Ustavnog suda i jedna od organizatorki iz Opštepoljskog štrajka žena, Kamila Suhanov je uhapšena, a potom joj je sud zabranio da se približava zgradi tog suda.

Sinoć, kada su Poljakinje na ulicama 36 gradova širom Poljske obeležavale i svoje 100. demonstracije, u Varšavi je policija kordonima blokirala njihov pohod centrom grada, pokušala da ih legitimiše i intervenisala suzavcem, dok su demonstranti napadali policajce „biber-sprejem“, grudvama snega, petardama.

Sinoćni protest u Varšavi Poljakinje su završile plešući ispred kuće lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda, vicepremijera zaduženog za bezbednost, Jaroslava Kačinjiskog jer ga smatraju glavnim krivcem za gaženje prava žena.

Posle svakog protesta stotine demonstranata dobijaju pozive da plate kazne za prekršaj i za kršenje sanitarnih mera uvedenih zbog pandemije kovida-19.

Predsednica Ustavnog suda, Julija Pšilebska, optužila je danas demonstrante da podrivaju ustavne temelje države i da protestuju protiv društva koje želi da živi u normalnoj pravnoj državi.

Predsednik Poljske, Andžej Duda, u nastojanju da smiri gnev žena koje u anketama podržava više od dve trećine svih Poljaka, spremio je jesenas predlog donekle popustljivijeg zakona, ali vladajuća stranka umesto toga predlaže propis o pomoći države ženama prinudjenim da rode teško deformisanu bebu osudjenu na kratak život u patnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.