U trendu

Na spisak optuženih za ubistvo Kašogija dodato šest Saudijac

ISTANBUL – Turski sud je danas na spisak od spisak 20 saudijskih zvaničnika kojima se već sudi u odsustvu za ubistvo novinara Džamala Kašogija ,dodao još šest optuženih preneli su državni mediji.

Na današnjem ročištu u Istanbulu, tek drugom na suđenju započetom pre četiri meseca, sud je prihvatio drugu optužnicu dodajući imena još šestorio saudijskih zvaničbnika, prenosi Rojters.

Najnovija optužnica optužuje vicekonzula i atašea za „ubistvo s predumišljajem sa monstruoznom namerom“. Još četvorica, takođe saudijski državljani, optuženi su za uništavanje, prikrivanje ili neovlašćeno podmetanje dokaza.

U septembru je saudijski sud zatvorio osam osoba na sedam do 20 godina zbog ubistva, na suđenju za koje su kritičari rekli da nije transparentno. Niko od optuženih nije imenovan.

Sud je saslušao svedočenje jednog svedoka, egipatskog opozicionog aktiviste Ajmana Nura, koji je bio Kašogijev prijatelj, pre nego što je odložio postupak do 4. marta i produžio postupak kojim Kashoggijevo ubistvo nastavlja da bude prisutno javnosti i dodatno zaoštrio odnose između Turske i Saudijske Arabije, navodi agencija.

Kašsogi, kritičar saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. Turski zvaničnici veruju da je njegovo telo raskomadano i uklonjeno, ali njegovi ostaci nisu pronađeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.