U trendu

Na Vladi Austrije preporuka eksperata o zabrani Blajburga

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer predstavio je danas na sednici Vlade preporuku ekspertske komisije koja se bavila ustaškim okupljanjem u Blajburgu i zahtevom da se taj skup trajno zabrani.

Nakon vlade ovaj izveštaj, kako je saopšteno, biće prosleđen parlamentu.

Peter Kajzer, guverner pokrajine Koruške u kojoj se nalazi Blajburg, izrazio je zadovoljstvo preporukom eksperata i istakao da sada Nehamer mora izraditi konkretne planove za konačnu zabravu ovog skupa.

Kajzer je rekao da istovremeno vlada i predsednik Austrije moraju kolegama u Hrvatskoj jasno da stave o znanja da skup na Lojpaškom polju, u dosadašnjem obliku, neće moći više da se održi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije je već ranije rečeno da će odluka o zabrani takvih skupova biti u nadležnosti opštinskih vlasti.

Ekspertska komisija, prema Ministarstvu, zaključila je da, uzimajući u obzir Ustav Austrije, međunarodne obaveze i pravosuđe, okupljanje takve vrste, kakvo je održavano do 2019, treba ubuduće zabraniti.

Eksperti podvlače da nemaju ništa protiv „neutralnog“ pomena ili mise.

Ministar Nehamer je poručio da nacistički i fašistički simboli na komemoracijama nemaju šta da traže.

On je istakao da u Austriji nema mesta veličanju fašističkog režima.

„Zabranićemo svaki pokušaj da se šire desničarsko ekstremistički i revizionistički stavovi na skupovima. To je i deo istorijske odgovornosti Austrije i naše privrženosti demokratskoj, pravnoj državi“, objasnio je Nehamer.

Ministarka pravosuđa Alma Zadić rekla je da se konačno mora primeniti antifašistički osnovni konsenzus u Austriji na skup u Blajburgu.

Podsetila je da Član 9 Državnog ugovora iz 1955.godine obavezuje Austriju da se, ne samo suprostavi veličanju nacizma, već bori protiv svih oblika fašizma.

Zahvalila se ekspertima na izveštaju u kojem je, kaže, jasno utvrđeno da se takva komemoracija u Blajburgu mora zabraniti u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar