U trendu

Načelnica Mrkonjić Grada: Vučićeva poseta istorijska

MRKONJIĆ GRAD – Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj je istorijska, izjavila je uoči Vučićevog dolaska načelnica te opštine Divna Aničić i dodala da su i ranije dobijali pomoć od Vlade Srbije, ali da će ovo biti prilika da se razgovara o tome šta još može da se uradi kako bi građani živeli bolje.

„Mi smo već imali pomoć Vlade Srbije za određene projekte u toku prošle godine, a razgovarali smo i oko eventualne dodatne pomoći, najviše po pitanju obrazovanja, zdravstva, tako da ćemo sutra verovatno definisati šta će od toga biti realizovano“, rekla je Aničićeva za Tanjug.

Posebno im je, kaže, drago što je predsednik Srbije odabrao da danas poseti Mrkonjić Grad.

„Mi smo povratnička opština, skroz smo bili stradali u ratu, sve je bilo porušeno i još uvek se na neki način oporavljamo od ratnih dešavanja, tako da nam je pomoć svakako potrebna“, istakla je Divna Aničić.

Navela je da opština Mrkonjić Grad ima oko 17.000 stanovnika, od kojih su više od 90 odsto Srbi.

U okviru posete toj opštini, predsednik Srbije će razgovarati s privrednicima, a obići će i Gimnaziju i Mašinsku školu, koje su u jednom objektu.

Pohađa ih oko 500 učenika koji, kaže za Tanjug direktor Mašinske škole Predrag Đuza, imaju solidne uslove za redovnu nastavu, ali najveći problem je praktična nastava.

Najneophodnije su im, naveo je, CNC mašine i dodao da su CNC tehničari veoma traženi na tržištu rada i u Republici Srpskoj i van njenih granica.

„Kada bismo uspeli da nabavimo te mašine i upišemo učenike za to zanimanje, a verujem da hoćemo, jer je izuzetno veliko interesovanje, rešili bismo i veliki problem sa kojim se susreće Mrkonjić Grad, a to je odlazak učenika nakon završeka osnovne škole u neke veće gradove u Republici Srpskoj ili u Srbiji“, rekao je Đuza.

Prednost je, kaže, to što imaju radionicu i obučen nastavni kadar tako da im, dodao je, samo nedostaju mašine da bi kompletirali CNC tehnologiju u školi.

Zgrada u kojoj su smeštene Gimnazija i Mašinska škola izgrađena je 1973. godine i u nju je, dodao je Đuza, više puta ulagano.

„Ovaj objekat je tokom agresije hrvatske vojske 1995. godine bio u užasnom stanju. Renoviran je koliko se moglo, parcijalno, a značajni infrastrukturni projekti nas očekuju i u narednom periodu, od energetske efikasnosti do opremanja informatičkih kabineta, biblioteke, radionice…“, naveo je Đuza.

Izrazio je zadovoljstvo što će njihovu školu posetiti predsednik Srbije jer će to, dodao je, biti prilika da mu predoče probleme sa kojima se suočavaju.

„Nadam se da će imati razumevanja da nam pomogne“, dodao je Đuza.

Predsednik Vučić danas će doći u Mrkonjić Grad, a posetiće i opštinu Drvar u Federaciji BiH, gde će biti otvorena fabrika vranjske kompanije „Jumko“, kao i filijala Komercijalne banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.