U trendu

Nacistički oficir ubijao za Mosad

Oficir nacističke S S jedinice i pripadnik jedinice koja je bila pod direktnom komandom Adolfa Hitlera Oto Skorzeni iz Beča je, nakon Drugog svetskog rata, ubijao naciste za izraelski Mosad.

Prema pisanju izraleskog lusta „Harec“, koje prenose austrijski mediji, Skorzeni je tokom 60-tih godina radio za izraelsku obaveštajnu službu i ubijao naciste.

Nacista iz Beča je stekao slavu za vreme operacije oslobađanja Musolinija, kada je uhapšenog Dučea, po nalogu Hitlera doveo u Minhen. On je u nacističkoj hirearhiji veoma brzo napredovao.

Nakon rata je Skorzeni oslobođen u suđenju za ratne zločine u Dahauu i trebalo je da čeka dalja suđenja, ali je pobegao u Francusku, zatim Španiju, pa Argentinu, da bi se vratio u Španiju, gde je uživao zaštitu diktatora Franka.

Pre nego što je 1975.godine umro je Skorzeni navodno učestvovao u ubistvu naučnika Hajnca Kruga, koji je radio na proizvodnji raketa tokom nacističkog doba.

Krug je nestao 11. septembra 1962., nakon radnog dana kada je ušao u nepoznati auto.

Ispostavilo se da je Mosad stajao iza ove likvidacije, jer je Krug posle rata bio angažovan od strane Egipta da radi na njihovom programa proizvodnje raketa.

Mosad je za ovu likvidaciju, kako tvrdi list, angažovao nacistu Skorzenija, jer je on ranije bio prijatelj Kruga.

Krug se plašio i znao je da ga „jure“ agenti Mosada, ali je verovao Skorzeniju i ušao u njegov auto.

Razlog što je Skorzeni sarađivao sa Mosadom bila je njegova želja da bude izbrisan sa liste Simon Vizentala traženih nacista.

Skorzeni je Kruga prevezao u jednu šumu, gde ga je ubio i potom njegov leš uklonio posuvši kiselinu na njega.

Skorzeni je očigledno bio jedini nacista kojeg je Mosad regrutovao, tvrdi šef Simon Vizental centra Efraim Zurof.

On je istakao da je angažovanje Skorzenija bilo legitimno.

Do smrti je Skorzeni živeo u Španiji, gde je objavio i svoje memoare, ali gde je i dalje negovao svoje kontakte sa pripadnicima desničarske scene, i nikada nije morao da odgovara za zločine, navode austrijski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.