U trendu

Nadbiskup Puljić jos se nije ogradio od incidenta u Saliji

ZAGREB – Zadarski nadbiskup Želimir Puljić još nije ogradio od postupka potčinjenog Tomislava Vlahovića, koji je na crkvenoj zgradi u Saliji na Dugom otoku, kod Zadra, pored državne okačio i zastavu HOS-a sa utisnutim ustaškim pokličom „za dom spremni“, a da li će to učiniti neizvesno je, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Portal podseća da su se HRT i upravitelj crkve u Prozorju kod Dugog Sela Ilija Grgić ogradili od patera Dominika Gerbica i njegove propovedi izrečene na direktno prenošenoj misi, u kojoj je napao pravoslavne sveštenike i sve stranke leve do krajnje desnice.

Poslednji incident se dogodio 1. maja, a čim su videli „crnu krpu“, meštani su splitskoj Slobodnoj Dalmaciji poslali fotografije, dok su neki prozore župe gađali jajima.

Vlahović je nakon toga novinarima potvrdio da je lično okačio barjak pravdajući to godišnjicom vojno-policijske akcije Bljesak i pogibije jednog od boraca HOS-a.

Na pitanje da li je primereno da na crkvenoj zgradi bude istaknuta zastava neke vojne jedinice, župnik je novinare nazvao „partizančinama koji su kao i oni koji izvrću istorijske insignije i lažu“, a onda je nastavio da ih, podseća portal, častiti nimalo pobožnim rečnikom.

Na ovaj incident je reagovala Zajednica udruženja antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije koji su zamolili nadbiskupa Puljića da „svojim autoritetom i nespornim ugledom učini sve da se saniraju posledice neodgovornog postupka sveštenika“. U pismu Puljiću antifašisti su poručili da je bilo za očekivati da sveštenik, u skladu sa svojom misjom, radi na zbližavanju ljudi, širenju vere, ljubavi i zajedništva, a ne da se zbog njegove nepromišljenosti seje mržnja i dodatne podele koje nikome nisu potrebne.

Naveli su i da su čvrsto uvereni da će nadbiskup Puljić „učiniti sve potrebno i najbolje da se popravi šteta koja je nepotrebno učinjena pogrešnim korišćenjem moltivenog objekta – crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.