U trendu

Nadgledanje Hramove gore u interesu Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je postavljanje kamera za nadgledanje aktivnosti na Hramovoj gori u interesu Izraela.

Šef američke diplomatije Džon Keri izjavio je u subotu u Amanu da je postignut dogovor između Izraela i Jordana o dodatnim bezbednosnim merama u Hramovoj gori u Jerusalimu, gde je poslednjih mesec dana u porastu nasilje između Izraelaca i Palestinaca.

„U našem je interesu da imamo 24-časovno nadgledanje Hramove gore. Kamere će pokazati da Izrael ne želi da ugrozi status kvo tog dela Jerusalima, a i videće se od koga potiču provokacije“, rekao je Netanjahu.

U poslednjih mesec dana u nasilju između Izraelaca i Palestinaca je ubijeno 10 Izraelaca, uglavnom u napadima nožem.

U napadima je ubijeno i 48 osoba s palestinske strane od kojih je 27 Izrael okarakterisao kao napadače, dok su ostali nastradali u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

Nasilje je podstaknuto glasinama da Izrael planira da preuzme deo Starog grada Jerusalima gde se nalazi najsvetije mesto judaizma, a tu se nalazi i džamija El Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol Palestinaca.

Izrael je naveo da je posvećen „statusu kvo“ Starog grada Jerusalima demantujući glasine koje, prema navodima vlasti u Jerusalimu, samo pospešuju nasilje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar