U trendu

Nadzorno telo: Preispitati ulogu Fejsbuka u nasilju 6. januara

LOS ANĐELES – Nezavisno nadzorno telo kompanije Fejsbuk u sredu je podržalo odluku da se suspenduje nalog bivšeg predsednik Donalda Trampa, ali, kako piše CNN, jedna od najvažnijih aspekata odluke je preporuka da se detaljnije istraži uloga društvene mreže u širenju izbornih teorija zavere, koji su, prema rečima tela, „pogoršale tenzije koje su kulminirale nasiljem u SAD 6. januara“.

Nadzorno telo je reklo da bi revizija trebalo da bude „otvoreno razmišljanje o izgledu i pravilima koje je Fejsbuk napravio i koja su dopustila platformi da bude zloupotrebljena“.

Kompanija je pokušala da se distancira od ideje da je imala ikakvu ulogu u napadu na Kapitol, kada je stradalo pet osoba, tako da preporuka nadzornog tela možda neće biti dobrodošla.

Govoreći nedgo posle nereda u januaru, jedna od direktorki u Fejsbuku Šeril Sendberg je gledala da odbaci ulogu njene kompanije u podizanju tenzija i sugerisala je da treba ostale platforme uglavnom kriviti, dodaje CNN.

Dok Fejsbuk ima više pravila i više moderatora sadržaja nego ostale platforme, izborne teorije zavere su se ipak pojavljivale na Fejsbuku, ocenjuje CNN u tekstu objavljenom u četvrtak uveče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.