U trendu

Nagodba bivše tužiteljke EULEX-a i britanske vlade

LONDON – Maria Bomije, bivša tužiteljka Euleksa, koja je otpuštena sa posla u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova nakon što je ukazivala na korupciju u najvećoj stranoj misiji EU na Kosovu i Metohiji, prihvatila je nagodbu sa vladom Velike Britanije po kojoj će joj biti isplaćeno više od 400.000 funti.

Nagodba od 423.000 funti postignuta je neposredno pre prvog ročišta, na kom je sud trebalo da razmatra njene tvrdnje o povezanosti kriminalaca sa KiM i članova Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), prenosi Gardijan.

Bomije je poslednjih osam godina tvrdila da joj Ministarstvo spoljnih poslova nije pomoglo da razotkrije moguće kriminalne veze i da su joj vladini zvaničnici savetovali da ignoriše očigledne dokaze o takvim aktivnostima, prenosi Gardijan.

„Verujem da je trebalo da me pohvale i podrže, jer sam izrazila zabrinutost u vezi sa mogućom korupcijom u Euleksu i tretmanom koji sam imala nakon toga, ali sam se umesto toga osećala napuštenom“, izjavila je ona, prenosi britanski list.

Bomije, bivši tužilac i advokat UN-a u sferi ratnih zločina i organizovanog kriminala, radila je na KiM kao međunarodni tužilac za Euleks, navodi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.