U trendu

Najavljen dijalog i zajednička izjava EU i SAD o Kini

VAŠINGTON – Očekuje se da će SAD i Evropska unija sa sastanka koji je planiran za danas, izdati snažnu zajedničku izjavu o svom pristupu Kini, koja će potvrditi sve veće približavanje stavova u pogledu izazova koje pred njih postavlja Peking, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino će sutra kopredsedavati drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku, saopštio je Stejt department.

Evropska komisija objavila je danas novu evropsku investicionu strategiju „Global gejtvej“ kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblzsti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da „Global gejtvej“ mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim „Pojasom i putem“ koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar