U trendu

Najavljeni protesti protivnika Temeljnog ugovora sa SPC

PODGORICA – Grupa građana koja se protivi potpisivanju Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom pozvala je istomišljenike da se večeras u 19 časova okupe ispred Vile Gorica u Podgorici i ostanu tu sve dok ne bude saopšten datum potpisivanja tog dokumenta.

“Večeras od 19 sati, pa sve dok javno ne saopšte datum i vreme potpisivanja sramnog ugovora sa crkvom Srbije, okupimo se da na miran, ‘gandijevski’ način pružimo otpor izdajnicima. Radi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nemamo prava odćutati”, navedeno je u pozivu koji je objavio podgorički portal CdM.

Deo podgoričkih medija spekulisao je da bi Temeljni ugovor sa SPC mogao biti potpisan sutra, ali je to demantovao premijer Dritan Abazović.

Tekst usaglašenog ugovora sa SPC je usvojen na Vladi Crne Gore, ali je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića tražila da se dodatno analiziraju neke odredbe.

S tim ciljem je formirana radna grupa stručnjaka, koje su predložili Đukanović i Abazović. Nije poznato, međutim, da li se radna grupa uopšte sastaljala.

Najoštriji protivnici potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC su Đukanovićev DPS i SDP Raška Konjevića, koja je deo Abazovićeve manjinske vlade, čije formiranje je podržao DPS, ali ne učestvuje u njoj.

Đukanovićev DPS je najavio da će, ako Ugovor bude potpisan, uskratiti podršku manjinskoj vladi.

Ranije je najavljeno da će Temeljni ugovor sa SPC potpisati patrijarh Porfirije i premijer Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar