U trendu

Najbogatija žena Afrike ispraznila državnu blagajnu Angole?

LUANDA – Milijarderka Izabel dos Santos, ćerka bivšeg predsednika Angole, optužena je da je ispraznila državnu blagajnu u istrazi koju je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) čiji su rezultati objavljeni proteklog vikenda, prenose danas svetski mediji.

Izabeli dos Santos, dugo nedodirljivoj u svojoj domovini Angoli, na teret se stavlja da je izgradila lično bogatstvo pustošeći resurse u Angoli.

Nakon što je pregledao više od 700.000 dokumenata, ICIJ je došao do zaključka da je ona ukrala milijarde od jedne od najsiromašnijih država sveta.

Dokumenti su pokazali da je kći Hosea Eduarda dos Santosa izgradila bogatstvo korupcijom i iskorišćavajući svoju zemlju.

Imala je pristup lukrativnim poslovima sa zemljištem, naftom, dijamantima i telekomima kada je njen otac bio predsednik Angole, piše BBC.

„Princeza“, kako su joj tepali u domovini, tvrdi da se radi o prevari i zaveri i da su optužbe u potpunosti lažne i politički motivisane.

Ona je već pod istragom u Angoli zbog korupcije i njena imovina u zemlji je zamrznuta.

Od prvog ulaganja u luksuzni restoran u Luandi poreklo bogatstva Isabel dos Santos izaziva pitanja, a u njemu protivnici njenog oca i brojni posmatrači vide simbol nepotizma porodice dos Santos.

Isabel dos Santos rođena je 1973. godine u Bakuu u Azerbajdžanu, gde su njena majka Ruskinja i otac studirali, prenosi Hina.

Nakon razvoda roditelja živela je s majkom u Londonu, gde je studirala na poznatom Kings Koledžu.

U Angolu se vratila 90-ih godina i u biznisu postaje nezaustavljiva, pa uskoro stvara finansijsko carstvo.

Godine 2013. časopis Forbs nazvao ju je „prvom milijarderkom u Africi“. Njeno bogatstvo tada je procenjeno na 3,3 milijarde dolara.

Kada se 2002. godine udavala za biznismena iz Konga i kolekcionara umetnosti, Sindika Dokoloa, njihovo je vjenčanje u predsedničkoj palati koštalo 4 miliina dolara, izvestili su mediji.

Ižabel dos Santos vreme je provodila između Londona, Lisabona i Luande, ali vetar se okrenuo kada je njen otac napustio mjesto predsednika u avgustu 2017. godine i predao vlast svojem bivšem ministru odbrane Žoau Lourenčou. On zatim smenjuje sve osobe bliske bivšem režimu u ime borbe protiv korupcije.

Posledice je osetila i Izabel dos Santos. Pravosuđe protiv nje otvara istragu, a prošlog meseca angolski sud optužio ju je da je, zajedno s mužem, ukrala milijardu dolara javnog novca i je naredio zamrzavanje njenih računa i imovine u Angoli.

Otad bivša prva ćerka u medijima i na društvenim mrežama vodi kampanju kojom želi da uveri sve da je njeno bogatstvo samo plod nnene inteligencije i upornosti, a ne uticaja njenog oca, a za „lov na veštice“ optužuje predsednika Lurenčoa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.